termos

Czym są termosy gastronomiczne?

Jeśli prowadzisz gastronomię, z pewnością zdajesz sobie sprawę z tego, że największym problemem jest tutaj utrzymywanie przygotowanych potraw w odpowiedniej temperaturze. Mimo wszystko dziś można ten problem bardzo szybko rozwiązać, bowiem na rynku nie brakuje urządzeń, które specjalizują się w utrzymywaniu dań w stałej temperaturze. Zaliczymy do nich między innymi bemary oraz termosy gastronomiczne i to właśnie tymi drugimi się w tym wpisie zajmiemy.

Czym jest termos?

Przez termos większość z nas rozumie pojemnik, który zabieramy na wycieczkę, wlewając do niego kawę czy herbatę i oczywiście słusznie. Jak każdy dobrze wie, potrafią one utrzymać temperaturę napoju znajdującego się w nim naparu, bo przeważnie jest to napar przez wiele godzin. Bardzo podobnie działają termosy gastronomiczne z tą tylko różnicą, że są one o wiele większe, ponieważ ich pojemność sprowadza się od pięciu do dziesięciu litrów. Jako że wybór jest dziś na rynku bardzo duży, bez trudu powinniśmy znaleźć termos, który wzmoże wyposażenie gastronomii przez nas prowadzonej.

Budowa

Jako że termosy gastronomiczne zazwyczaj są wykonane ze stali nierdzewnej, nie ma mowy o tym, aby uległy zniszczeniu. Poza tym mają one płaskie pokrywy, co ułatwia ich przewożenie, gdyż ustawiać je możemy piętrowo. Dodajmy jeszcze, że każdy termos wyposażony jest w ergonomiczny uchwyt, ułatwiający jego przenoszenie.

Jaki termos wybrać?

Podkreślmy tu, że termosy gastronomiczne mogą występować w dwóch wersjach, a więc z kranikiem i bez kranika. Te pierwsze przeznaczone są do napojów, ale nie tylko, bo również i dań płynnych. Jeśli są go pozbawione, możemy w nim przewozić dania gęstsze, na przykład gulasz czy bigos.

Tagi: