srebrna lodówka pełna zdrowej żywności

3 zasady prawidłowego korzystania z lodówki

Każde urządzenie ma instrukcję, czyli podstawowe zasady użytkowania. Przykładem jest lodówka, która jest jednym z najważniejszych domowych sprzętów. By służyła nam jak najdłużej bez częstych i drogich napraw oraz nie zużywała za dużo energii, wymaga odpowiedniego użycia.

OTWIERANIE

Częstym błędem w użytkowaniu lodówki jest pozostawianie otwartych drzwi. Drzwi lodówki zamykajmy od razu po wyjęciu potrzebnych produktów. Unikajmy także częstego otwierania. Częste i na długo pozostawianie otwartych drzwi to większe zużycie energii, ze względu na konieczność dodatkowej pracy agregatu z powodu napływu ciepłego powietrza do środka.

ROZMRAŻANIE

Podstawą wydajnej i prawidłowej pracy lodówki jest jej właściwe rozmrażanie. Warstwa lodu w zamrażalniku zwiększa zużycie energii. Rozmrażanie zapewnia również jej higieniczność i sprawia, że lodówka dłużej nam służy. Jednak nie każdy wie, jak robić to poprawnie. Ważne jest, żeby robić to regularnie, a najlepiej raz w miesiącu. Przed rozmrażaniem trzeba wyłączyć urządzenie, a więc odłączyć ją od zasilania. Następnie trzeba wyjąć z niej wszystkie produkty spożywcze i odstawić je w chłodne miejsce. Dopiero potem możemy wyjąć szuflady i półki, a więc wszystkie części urządzenia, które można usunąć ze środka. Nie wyjmujmy na siłę tych elementów wyposażenia lodówki, które przymarzły, żeby ich nie uszkodzić. Na koniec należy wymyć i osuszyć wnętrze lodówki oraz półki i szafki, które potem wkładamy. Potem możemy włożyć jedzenie do środka i włączyć lodówkę. Nie zapominajmy też oczyścić jej zewnętrznej obudowy.

PRZECHOWYWANIE

Także przechowywanie potraw i produktów spożywczych ma znaczenie, jeśli chcemy, żeby nasza lodówka nie wymagała napraw i dobrze chłodziła. Przechowywanie produktów jest jej podstawową funkcją, dlatego dobrze wiedzieć, jak robić to w sposób prawidłowy. Nigdy nie wkładajmy do niej gorących potraw, ponieważ parując powodują jej nadmierne oszronienie. Ciepłe dania wewnątrz lodówki to także większe zużycie energii. Nie przechowujmy także w niej za dużo produktów spożywczych. Jej przeładowanie powoduje nieprawidłową cyrkulację powietrza – zimne powietrze nie krąży swobodnie, a przez to temperatura wzrasta.

Każdy produkt ma w lodówce swoje miejsce, ponieważ temperatura nie jest wszędzie stała. Im niżej, tym jest niższa, dlatego na najniższej półce powinno znajdować się mięso. Tam też umieszcza się szuflady. Półki i szuflady na samej górze są dobre do przechowywania warzyw i owoców, wrażliwych na niską temperaturę. Niektóre produkty nie powinny być trzymane w lodówce, ponieważ trącą przez to smak i wartości odżywcze, np. pomidory.

foto: http://www.samsung.com