Jak zaprojektować małą kuchnię?

Mała kuchnia ma swoje zalety. Poza tym to nie zawsze problem aranżacyjny. Jej wystrój i wyposażenie może być jednak wyzwaniem. Wszystko zależy od tego, jaką powierzchnię mamy do zagospodarowania.

ZALETY MAŁEJ KUCHNI

Mała kuchnia to niekoniecznie mała przyjemność z gotowania. Do wszystkiego możemy się bowiem przyzwyczaić. Możemy też dobrać odpowiednie wyposażenie, które ułatwi nam nie tylko poruszanie się w małej przestrzeni, ale także przygotowywanie i spożywanie posiłków.

Mała przestrzeń to krótsza droga do produktów spożywczych i praktycznie wszystko pod ręką – nie musimy daleko sięgać. Poza tym mała przestrzeń wymusza większą koncentrację oraz większą potrzebę organizowania miejsca pracy. Mamy mało miejsca, dlatego musimy od razu po sobie sprzątać, żeby móc dalej kontynuować gotowanie. Uczymy się w ten sposób także systematyczności i zorganizowania. W małej kuchni wszystko ma swoje miejsce, dlatego po pracy odkładamy sprzęty tam, gdzie ich miejsce. Utrzymujemy w ten sposób porządek.

Mała kuchnia nie jest ograniczeniem w gotowaniu. Ludzie potrafią w niewielkiej przestrzeni zrobić pyszne i zaskakujące dania. Ważniejszy od wielkości jest jej rozkład i organizacja.

SPOSOBY ARANŻACJI

Mała kuchnia bywa wymagająca, jednak możemy ją zaprojektować w ten sposób, żeby była funkcjonalna i wygodna w użytkowaniu. Jest wiele pomysłów na aranżację małego wnętrza. Przykładem jest, np. otwarcie jej na salon lub na jadalnię, czyli tzw. aneks kuchenny.

W kuchni odpowiednie wyposażenie to podstawa. Szafki i półki mogą być na wymiar, wtedy maksymalnie wykorzystujemy przestrzeń. Meble na wymiar są idealnym rozwiązaniem, kiedy liczy się każdy metr przestrzeni. Druga ważna kwestia to sprzęt gastronomiczny. Urządzenia można schować w szafkach i nie zajmują wtedy miejsca na blacie. Można tak postąpić z opiekaczem, frytkownicą, robotem kuchennym, ekspresem do kawy lub czajnikiem. W małej kuchni to, co niezbędne znajduje się na widoku, a reszta ma swoje miejsce w szafkach.

W małej kuchnie znajdzie się miejsce na nowoczesną lodówkę, niezawodny piekarnik i nawet zmywarkę. Wszystko wymaga jednak przemyślenia i dopasowania do przestrzeni. Zmywarka może być trudna do ulokowania, bo z reguły jest to duże urządzenie. Dlatego najlepsza jest do całkowitej zabudowy, wmontowana pod blat kuchenny z frontem meblowym na klapie. Jeśli mamy małą kuchnie, to czasem musimy pójść na ustępstwa i kupić zlew jednokomorowy albo lodówkę z małym zamrażalnikiem oraz urządzenia wielofunkcyjne, np. piekarnik z funkcją mikrofalówki.

foto: http://www.homebook.pl