piec konwekcyjno-parowy

Urządzenia do gastronomii – piec konwekcyjno-parowy

Jeśli weźmiemy pod uwagę sprzęt znajdujący się w gastronomi służący obróbce termicznej potraw, na pewno nieco bliżej warto jest się przyjrzeć piecom konwekcyjno-parowym, które zresztą pośród właścicieli takich lokali cieszą się coraz większą popularnością. Zobaczmy więc jakie cechy charakterystyce posiada takie urządzenie.

Urządzenie wielofunkcyjne

Jeśli spojrzymy na maszyny gastronomiczne z punktu widzenia przygotowywania potraw, większość z nich nie jest wielofunkcyjna. W przypadku takiego pieca wielofunkcyjność jest jego najważniejszą cechą, bowiem możemy w nim nie tylko piec, ale także gotować, blanszować, smażyć, grillować, dusić, odgrzewać, a nawet obrabiać potrawy w niskich temperaturach. Dodatkowo zaznaczmy, że poszczególne typy obróbki można tu ze sobą łączyć.

Jakość potraw

Nie sposób nie zwrócić uwagi także i na lepszą jakość przygotowywanych w nim potraw. Wszystko dlatego, że para chroni je przed wysuszaniem. Dodatkowo obróbka w tym urządzeniu sprawia, że nie tracą one tak wiele na masie, jak to jest w przypadku obróbki klasycznej.

Oszczędność

Na koniec spójrzmy jeszcze na kwestię energooszczędności, która także jest ważna, jako że w barach czy restauracjach, przynajmniej tych lepszych, potrawy za sprawą obróbki termicznej przygotowujemy niemal na okrągło. Jako że czas przygotowywania potraw znacznie się tu skraca, możemy na tym oszczędzić nawet 30%, co jest już wynikiem bardzo dobrym.