Taboret gazowy – nie tylko w stołówkach i restauracjach?

Czym jest taboret gazowy?

Mimo powszechności użycia taboretu gazowego, znaczna część ludzi nigdy nie widziała takiego urządzenia, albo nawet nie wie, czym jest, i do czego służy. Z tego względu warto to krótko wyjaśnić. Mówiąc najprościej – jest to przenośny palnik służący do gotowania lub podgrzewania potraw. Do jego zasilania używa się butli gazowej lub gazu ziemnego bezpośrednio z instalacji, spotyka się również zasilanie elektryczne. Taborety gazowe wykonuje się ze stali nierdzewnej i kwasoodpornej. Najczęściej składają się z jednego lub dwóch (rzadziej więcej) palników i pokrętła do regulacji siły płomienia. Nowoczesne palniki wyposażone są w system odcinający dopływ gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia oraz w kontrolkę ostrzegającą przed poparzeniem.

Najpowszechniejsze zastosowanie

Taboretów gazowych używa się przede wszystkim tam, gdzie podgrzewać trzeba duże ilości jedzenia lub płynów w jednym naczyniu. Powszechnie stosowane są one w restauracjach, barach czy stołówkach. Ich główną przewagą nad tradycyjnymi kuchenkami jest brak konieczności podnoszenia dużych i gorących naczyń na znaczną wysokość, poza tym można też używać do nich większych naczyń. Dodatkowo, w znacznej części taboretów znajduje się regulacja wysokości nóżek. Urządzenia te są o wiele lżejsze i bardziej poręczne od stacjonarnych kuchenek, przez co ich transport nie stanowi większego problemu. Jest to atut nie do przecenienia dla punktów gastronomicznych obsługujących większe imprezy poza lokalem.

Cena waha się od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. O ile może to być dużo dla gospodarstwa domowego, to dla największej grupy użytkowników, czyli punktów gastronomicznych, zdecydowanie nie jest to cena zaporowa. Jeśli chodzi o wytrzymałość, przy właściwym korzystaniu i odpowiedniej konserwacji, taborety gazowe potrafią służyć bezproblemowo przez co najmniej kilka lat.

Nietypowe zastosowania

Wakacyjne wyjazdy

Przy wyjazdach na camping w większym gronie można rozważyć zabranie ze sobą taboretu gazowego o mniejszych rozmiarach zasilanego butlą gazową. Takie wyposażenie zabierze trochę przestrzeni bagażowej, ale zapewnia możliwość szybkiego przygotowania dużego gorącego posiłku. Szczególnie warto rozważyć takie wyposażenie przy podróży w mało zaludnione, chłodne rejony ze słabo rozwiniętą infrastrukturą turystyczną.

Warzenie piwa

W ostatnich latach w Polsce dynamicznie rozwinęła się tzw. „piwna rewolucja”. Obok powstałych browarów kraftowych, coraz więcej osób decyduje się na warzenie piwa w domu na własny użytek. Domowi piwowarzy używają dużych garnków, które często ledwo mieszczą się na kuchence, zajmując przy tym miejsce innym domownikom. Taborety gazowe oprócz uwolnienia kuchenki, w przeciwieństwie do niej nie ograniczają aż tak znacznie maksymalnej wielkości naczynia do warzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *