Granitor – ceniony na rynku gastronomicznym

Wraz ze wzrastającą na rynku gastronomicznym konkurencją, coraz częściej właściciele lokali muszą zastanawiać się, w jaki sposób wyróżnić się na jej tle. Mogą w tym pomóc jeszcze niezbyt popularne w naszym kraju urządzenia pozwalające na przygotowanie oryginalnych potraw czy napojów. Jednym z takich urządzeń jest granitor

Co to jest granitor?

Granitor to urządzenie do napojów lodowych, składa się z pojemników na płyn bazowy i modułu chłodzącego, który działając, doprowadza płyn do konsystencji śniegu. Urządzenie to jest bardzo proste w obsłudze, nie wymaga zasilania wodnego, a jedynie zwykłego podłączenia elektrycznego 230V, dozowanie zmrożonych napojów odbywa się przez kranik i jest banalnie proste. Zaletą granitora jest także to, że łatwo utrzymać jego czystość. Urządzenia na rynku są różnej wielkości, mają od jednego do trzech pojemników na płyn i kosztują przeważnie od około 5000 zł za urządzenia z jednym pojemnikiem do nawet kilkunastu tysięcy za wysokiej jakości duże maszyny z trzema pojemnikami.

Granitor – jakie ma możliwości?

Możliwości wykorzystania tego urządzenia są duże, podstawowym jest tworzenie owocowych napojów z soków lub syropów o konsystencji śniegu z dodatkiem wody. W tym zastosowaniu granitor jest bardzo popularny w południowej Europie, gdzie często jest elementem ulicznych stoisk zabudowanych na samochodach, jednak nie jest to jedyne do czego można go użyć. Granitor świetnie nadaje się do przygotowywania drinków, do których zamiast kostek lodu dodajemy zmrożony syrop owocowy, który zarówno nadaje smak jak i chłodzi napój do odpowiedniej temperatury. Można za jego pomocą uzyskać także mrożoną kawę, herbatę, mrożone jogurty i napoje mleczne oraz sorbety.

Kto powinien pomyśleć o zakupie granitora?

Jak widać z opisu zastosowania, może on się przydać niemal w każdym typie lokalu gastronomicznego. Poza szerokim wachlarzem możliwości, granitor także ciekawie wygląda, urządzenie z kolorowymi płynami w pojemnikach przyciąga uwagę i ciekawi ludzi. Jak już wspomniałem w południowej Europie niezwykle popularne są granitory zainstalowane na niewielkich furgonetkach, sprzedających napoje chłodzące. W Polsce można takim urządzeniem poszerzyć ofertę foodtracka czy sezonowego baru plażowego, które działając w sezonie letnim mogą przyciągnąć klientów właśnie zimnymi i orzeźwiającymi napojami sprzedawanymi wraz z jedzeniem. Jednak równie dobrze sprawdzi się w stałym lokalu o całorocznym charakterze, świetnie uzupełni on ofertę lodziarni czy cukierni, będzie niezastąpiony w barze z alkoholem, klubie czy dyskotece. Dobrze wpisze się także we wnętrze nowoczesnej restauracji, a jego możliwości można wykorzystać nie tylko przy deserach czy drinkach, ale także przy niektórych daniach z tak zwanej kuchni fusion.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *